www.ebtechniekgroep.nl maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

BLOG; storing aardlekschakelaar

BLOG; storing aardlekschakelaar

ADVIES; Wat te doen bij;

Storing: Aardlekschakelaar blijft uitvallen

Storingen zijn nooit prettig en komen altijd ontzettend ongelegen! Daarom geven wij in onze blogs informatie over vraagstukken binnen de elektrotechniek en zoals nu, wat te doen bij een storing.

In dit geval gaan we het hebben over het uitvallen van de aardlekschakelaar.
Het kan altijd voor komen dat een aardlekschakelaar uitvalt. Kun je deze weer omdraaien of omhoog drukken en blijft deze in? Geen nood, dit kan altijd voorkomen. Maar, kan dit niet? Of nog vervelender, valt deze bijvoorbeeld weer uit na 20 minuten? Dan bevindt zich een fout in de elektrotechnische installatie, en kun je het beste met ons contact opnemen.

De aardlekschakelaar valt steeds opnieuw uit, wat nu?
Het uitvallen van de aardlekschakelaar is een veel voorkomende storing en in de meeste gevallen vrij gemakkelijk op te lossen. Om kosten te besparen kun je het beste wat onderzoek zelf uitvoeren, zodat zodra wij langskomen het direct duidelijk is waar dat de storing zich bevindt. Je kan dit doen door de onderstaande stappen te volgen.

1. Schakel alle groepen uit achter de aardlekschakelaar

2. Schakel de eerste groep achter de aardlekschakelaar weer in

3. Vervolgens de 2de, 3de en 4de groep achter de aardlekschakelaar, totdat de aardlekschakelaar weer uitvalt.

Zodra je de groep hebt gevonden, zet je alle groepen weer aan behalve de groep waar het probleem waarschijnlijk achter zit. Blijft de aardlekschakelaar aan? Goed zo! De storing is al gedeeltelijk gelokaliseerd.

4. Zoek vervolgens uit welk deel van de woning uitgeschakeld is en welke apparatuur geen stroom meer krijgt.

Tip: begin buiten met zoeken. Controleer de stopcontacten en verlichting buiten of deze nog spanning hebben. Heel vaak is vocht, condens of vuil de boosdoener.

5. Trek alle apparaten (voor zover mogelijk) uit en schakel de stroom van de groep weer in. Valt de aardlekschakelaar weer uit? Dan zit het probleem in de vaste installatie en dan moet er een erkende elektromonteur langskomen om de storing te komen zoeken.

Blijft de aardlekschakelaar in?! Dan bestaat de kans dat er een apparaat voor de storing zorgt, meestal zijn dit de waterkoker, magnetron en dergelijke apparaten.

6. Steek een voor een de apparaten weer in en controleer of dat de aardlekschakelaar uitvalt, valt deze uit bij het inprikken van een bepaald apparaat, dan is het apparaat vermoedelijk defect. Houdt dit apparaat uitgetrokken controleer of dat de aardlekschakelaar aan blijft.

Hopelijk biedt deze blog wat handvatten om zelf een storing op te zoeken en om kosten te besparen.
Lukt het toch niet zelf, dan staan we uiteraard voor u klaar om een helpende hand te bieden!

Succes!